Банкеръ Daily

Свят

Антъни Блинкен планира среща с руския външен министър

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е обявил, че планира да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, при условие че Русия не нахлуе в Украйна, предаде Си Ен Ен.

 „Ако Русия не нахлуе, аз ще я посетя. Надявам се, че и Лавров ще бъде там. Ще направя всичко възможно, за да се опитам да постигнем дипломатическо решение на тази криза, създадена от Русия и нейната агресивна политика спрямо Украйна“ - обяви Блинкен.

Той отбелязал, че САЩ ще поставят на масата редица идеи, които са напълно реалистични и биха засилили сигурността на Русия, Съединените щати и останалата част от Европа.

„Това е разговорът, който с удоволствие бих водил с въшния министър Лавров“ – уточни Блинкен.

Междувременно президентът на Финландия Саули Нийнистьо обяви в интервю за Си Ен Ен, че светът е в по-хладни отношения, отколкото по време на Студената война. Причината затова е напрежението между САЩ и Москва, достигнало пикова точка,предвид опасенията, че Русия ще нахлуе в Украйна.

„Тогава поне имахме някакви споразумения между Съединените щати и Съветския съюз, имахме гаранции за ограничаване на оръжията. А сега нямаме нищо подобно - никакви споразумения. Това ни прави доста по-уязвими“ – отбеляза Нийнистьо.

На въпрос дали смята, че Русия ще нападне Украйна, Нийнистьо коментира: Имаме три възможности – първата е намиране на решение за Източна Украйна по дипломатичен път; втората -- пълномащабна война; а третата – постоянно нагнетяване на напрежението с две крачки напред по пътя на мирното уреждане на конфликта и връщане с една назад.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във