Банкеръ Daily

Свят

Антъни Блинкен: Не можем да позволим на Путин да му се размине

"Безумните ядрени заплахи трябва незабавно да спрат." Това обяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен пред Съвета за сигурност на ООН.

Това стана по време на извънредното заседание, свикано заради войната в Украйна. На него участваха първите дипломати на 15-те членки на Съвета.

Блинкен бе категоричен, че не бива да се позволява на Путин да му се размине заради това, че разбива световния ред, който страните членки на ООН се опитват да спасят. Блинкен настоя Путин да бъде подведен под отговорност за извършените зверства в Украйна, както и за общи действия срещу него, ако той продължи да се конфронтира с ООН заради Украйна.

„Самият международен ред, за който се събрахме тук с идеята да гоподдържаме, се разрушава пред очите ни“, подчерта Блинкен пред Съвета за сигурност. Първият американски дипломат бе категоричен, че е изключително важно да се покаже, че „нито една нация не може да преначертае границите на друга насила“.

Блинкен обвини Путин, че налива „масло в огъня“ с неотдавнашните си стъпки - обявяване на частична мобилизация и планиран референдуми на украинска територия, контролирана от Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията на Блинкен и отново обвини Украйна, че застрашава сигурността на Русия и че потъпква правата на руснаците на украинска територия.

Лавров обяви и че страната му вече не разчита, че международните институции ще вземат справедлидво решение в конфликта. По думите му Западът само подклажда войната с доставките си на оръжия за Киев.

Първите дипломати на Китай и на Индия се обединиха около спазването на международното право и териториалната цялост на държавите и настояха Киев и Москва да се върнат в режим на водене на диалог.

Facebook logo
Бъдете с нас и във