Банкеръ Daily

Свят

Антъни Блинкен бе одобрен за държавен секретар на САЩ

Антъни Блинкен

Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията на ветерана дипломат Антъни Блинкен за държавен секретар. В момента Даниъл Смит, бившият директор на Института на външнополитическата служба, изпълнява длъжността държавен секретар, съобщи Ройтерс.

Сенатор Боб Менендес, водещият демократ в комисията, изрази надежда, че горната камара на американския Конгрес може да утвърди Блинкен още днес.

"Светът в момента гори, във всеки регион и във всяко полукълбо има големи кризи", каза Менендес преди гласуването.

Кой е Антъни Бликън?

Той има силна връзка с Европа. Блинкен говори безупречен френски. Бъдещият топ дипломат се премества в Париж като дете, след като родителите му се развеждат, а майка му Джудит се омъжва за полско-американския адвокат, оцелял от Холокоста, Самуел Писар.

Блинкен завършва право в Харвард, а по-късно получава и докторска степен в Колумбийския университет. Работи за кратко като юрист, но още в края на 80-те навлиза в политиката. Не е случайно – баща му, Доналд М. Блинкен, е инвестиционен банкер, който се включва в кампаниите за финансиране на демократите.

Политическата кариера на Антъни Блинкен е като по учебник – от ниските стъпала до върха на американската външна политика. Четири години след като постъпва в Белия дом, Блинкен става специален асистент на Бил Клинтън и започва да отговаря за писането на речите му. В последната година от мандата Блинкен отговаря за европейската политика на Клинтън.

Блинкен прекара шестгодишен мандат в Сената като един от най-добрите помощници на Байдън. Подобно на много от най-близките съветници на Байдън, първата работа на Блинкен с бъдещия президент е на Капитолийския хълм. Той започва да работи за Байдън през 2002 г. като директор от Демократическата партия на комисията по външни отношения. Байдън беше старши демократ в комисията от 1997 г. до 2009 г., когато стана вицепрезидент.

Тези години дават на Антъни Блинкен здрави връзки с други близки съветници на Байдън, които са работили в Сената, включително Брайън Маккеон и Аврил Хейнс. Най-близкият съветник на Байдън в Сената, дългогодишният шеф на кабинета Тед Кауфман, ръководи президентския преход.

Докато се занимава с всичко това, Блинкен винаги намира време за любимите си рок и блус. В профила си в Туитър публикува снимки от концертите, които посещава. „Никой не свири с такава красота. Благодаря ти, Ерик“, пише под снимката от шоуто на Ерик Клептън на 20 май 2017 г. в Ню Йорк.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във