Банкеръ Daily

Свят

Антониу Гутериш: Не съм чудотворец

"Не съм чудотворец", предупреди новият генерален секретар на ООН, португалецът Антониу Гутериш, който подчерта, че "времената са много тежки", предаде Франс прес.

Преди да започне първия си работен ден в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш, който от 1 януари замени Бан Ки Мун като генерален секретар на организацията, се обърна с реч към служителите и ги призова да работят за реформа на ООН.

"Смятам за нужно да кажа, че няма чудеса, сигурен съм, че не съм магьосник", заяви той и отбеляза, че номинирането му е породило много очаквания.

"Нека не се поддаваме на илюзии. Времената са много тежки - все повече конфликти и появата на световен тероризъм като ново явление", каза Гутериш.

ООН е намалило страданието на различни населения, но "все така не успява да осуетява и решава конфликти", призна той, намеквайки за войната в Сирия.

На журналистически въпрос дали се безпокои от неотдавнашните критики на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп към ООН, Гутериш отвърна: "Не, безпокоя се от всички страшни проблеми, с които трябва да се борим по света", споменавайки войните, нарушенията на човешки права и бедността. "Надявам се да можем да се обединим за решаването на тези проблеми", каза той.

Тръмп неотдавна написа в Туитър, че ООН е "клуб за срещи, разговори и приятно изкарване".

Facebook logo
Бъдете с нас и във