Банкеръ Daily

Свят

Антонио Таяни: Великобритания е добре дошла обратно в ЕС

Великобритания е добре дошла обратно в Европейския съюз, а това може да стане, ако бъде излъчено ново правителство на изборите, заяви в края на посещението си в Лондон председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщи БНР.

Вестник "Гардиън" съобщи, че в интервю Таяни е посочил, че Великобритания е приветствана обратно с широко отворени обятия, ако гласоподавателите променят мнението си за Брексит на 8 юни и оспорят твърдението на Тереза Мей, че няма връщане назад след задействането на член 50 от Лисабонския договор. Той е допълнил, че задействането на процеса за напускане на Евросъюза миналия месец лесно може да бъде оспорено от останалите страни-членки, ако има ново британско правителство след общите избори и че дори не е нужно това да бъде разглеждано в съда.

Освен това той е заплашил да наложи вето на всяко споразумение по Брексит, ако няма гаранции за запазване на сегашните права на гражданите на ЕС във Великобритания. Адвокатите са разединени по въпроса дали Великобритания може едностранно да промени мененето си за напускането, но Таяни пояснява, че ако утре британското правителство реши да промени позицията си, това е възможно. Последното решение е на 27-те страни членки, но всеки би подкрепил Великобритания, ако тя реши да анулира член 50, отбелязва Таяни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във