Банкеръ Daily

Свят

Антонио Таяни прие да се кандидатира за премиер от партията на Берлускони

Силвио Берлускони и Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", предаде Ройтерс.

Осемдесет и една годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами.

Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на  "Напред, Италия" през 1994 г., е неговият предпочитан кандидат за премиер на парламентарните избори, но уточни, че председателят на ЕП все още не е приел предложението му.

Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки благодарност към Берлускони за "неговия жест на голямо уважение". "Казах му, че съм готов да служа на Италия", допълни председателят на ЕП в публикацията си в социалната мрежа.

Снощи, след участие в токшоу по един от телевизионните си канали, Берлускони изрази задоволство от решението на съпартиеца си.

"Знам, че е срамота да отнемам Таяни от Европа, но това е в интерес на Италия", каза Берлускони.

Шейсет и четири годишният Таяни е един от най-доверените хора на Берлускони, като беше до него, когато дългогодишният политически лидер, забъркан в секс скандали, през 2011 г. беше принуден да подаде оставка от премиерския пост в разгара на дълговата криза.

Днес е последният ден от предизборната кампания преди изборите в неделя. В повечето социологически проучвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е сочена за фаворит за спечелването им. Прогнозите са обаче, че тя няма да има достатъчно проценти за управляващо мнозинство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във