Банкеръ Daily

Свят

Антонио Таяни: Никой вече не разбира какво става в Лондон

Объркването е огромно! Никой вече не разбира какво става в Лондон. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред  кореспондента на Би Ти Ви  в Страсбург.

Вчера британският премиер Тереза Мей загуби ключов втори вот по споразумението за Брексит. Това е голямо поражение за плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството. Днес депутатите ще гласуват за Брексит без сделка.

"Те трябва да решат какво ще правят. Готови сме да разговаряме, но не да променяме споразумението. Сега трябва да вървим напред, без да променяме съдържанието му. Да решават какво искат. Вече хаосът става невъзможен с липсата на сделка. Излизат без споразумение – това ли искат? Те да решават”, каза Таяни. 

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че най-важното сега е да се ограничат щетите.

„Наш дълг е на базата на вота на британския народ да работим за Брексит, който ще нанесе възможно най-малко щети. Позицията ни няма да се промени. Днес ние сме в ръцете на британската политическа система. Те трябва да ни кажат къде искат да отидем”, заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във