Банкеръ Daily

Свят

Антонио Таяни е новият председател на Европарламента

Европейският парламент избра снощи с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни Антонио Таяни от Европейската народна партия (ЕНП) за следващия председател на институцията.

Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до юли 2019 г.

63-годишният Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 г.

Досега Таяни се е числил към три политически сили, сред които организацията на младите италиански монархисти. Той е сред основателите на Форца Италия на Силвио Берлускони. Таяни е юрист, завършил е обучение за диспечер в Италианските военновъздушни сили, бил е водещ на телевизионни предавания и специален пратеник в Ливан, СССР и Сомалия.

Той е бил е говорител на първото правителство на Берлускони. Многократно от 2002 г. насам Таяни бе преизбиран за един от десетте зам.-председатели на ЕНП.

В снощния избор Таяни бе подкрепен и чрез споразумението, обявено по-рано вчера, между ЕНП и АЛДЕ. С избора на Таяни трите основни институции на ЕС - ЕП, Европейският съвет и Европейската комисия, са под ръководството на ЕНП.

Това развитие идва на фона на разтрогнатото официално вчера споразумение за общо управление, подписано през 2014 г. между ЕНП, АЛДЕ и социалистите и демократите в ЕП. До избора на Таяни ЕП бе председателстван от социалдемократа Мартин Шулц, който се оттегля, за да се върне в Германия.

Таяни бе избран едва на четвъртия кръг от продължили цял ден гласувания за шестима кандидати. В крайната отсечка от състезанието Таяни се изправи срещу сънародника си социалист Джовани (Джани) Питела, подкрепен накрая с 202 гласа. Таяни посвети победата си на своите сънародници, пострадали от земетресенията в Италия, на бездомните, пострадалите от тероризма и безработните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във