Банкеръ Daily

Свят

Антиваксърството процъфтява под носа на еврочиновниците

В различните държави в ЕС действат различно срещу антивакърите.

През ноември Световната здравна организация отчете, че Европа е новия епицентър на пандемията. Равносметката е покъртителна: в западните демокрации се увеличава само броят на новозаразените, докато в източната част на континента - особено в България и Румъния - драстично расте и смъртността.

 

Разделителната червена линия е по-дебела и по-висока от прословутата Берлинска стена - навсякъде има антиваксъри и световни конспиратори, според които ваксинираните ще измрат като мухи в рамките на 3-годишен период, но на Балканите те са блокиращо мнозинство.

Пропаднали в инфодемията

Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията, публикувано неотдавна, около една трета от българите вярват, че ковид е измислица, пусната в употреба с комерсиални цели. А над 40% от анкетираните са убедени, че ваксините са по-опасни от самия вирус и затова статистиката за починалите от него е нагласена.

Фен групите на коронанихилистите продължават да никнат в социалните мрежи като гъби след дъжд. След като "100-процентовите истини" за чипирането, наноботите и редуцирането на цивилизацията до богоизбраните 1 милиард чистокръвни човеци взеха да стават демоде, в интернет пространството се появиха нови конспирации. Една от най-масово разпространяваните теории гласи, че световният политически елит е влязъл в престъпен заговор с милиардера Джеф Безос и чрез неограничените възможности на Amazon ще бъдат изградени 27 лаборатории. Те ще са суперсекретни, разбира се, защото в тях ще бъдат складирани и анализирани ДНК-пробите, "източени" от нас докато уж ни поставят ваксини.

Евроинституциите не са спрели да предупреждават за опасността от дезинформационните кампании, но само толкова. Всички страни от блока отчитат, че в медиите се появяват много неверни  твърдения и понякога лъжи, които се споделят в социалните мрежи, но това остава безнаказано. Не случайно Световната здравна организация въведе термина "инфодемия“, която се оказа много по-опасна от пандемията. В държави като България тя е хронична, дори има хора, които вярват, че ваксината е от дявола и ще им промени ДНК-то.

Според редица анализатори не е странно, че дезинформацията процъфтява именно в Източна Европа, тъй като недоверието към властта там е най-голямо. Това обяснява факта, че нивото на ваксиниране в тази част на Стария континент остава ниско, независимо от осигурените ваксини. В България напълно ваксинирано е едва четвърт от населението, а в Румъния - 35 процента. В Босна и Херцеговина ваксини са поставени на едва 21% от хората.

Всеки се спасява поединично

Националните власти в съюза предприеха различни подходи срещу антиваксърите. Някъде се включиха дори полицията и разузнаването.

Според изтекла  в началото на седмицата информация кабинетът на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис е  инструктирал националната разузнавателна служба да наблюдава гражданите, които се противопоставят на мерките срещу пандемията, както и протестиращите здравни работници, отстранените от работа заради отказа им да се ваксинират.

Италианската полиция пък започна масови обиски в домовете на членове на затворен преди това канал в Telegram на радикални противници на ваксинацията и зелените сертификати. При денонощното наблюдение на канала било установено "системно подстрекаване към използване на оръжие и извършване на тежки престъпления срещу най-високопоставени служители, включително срещу министър-председателя Марио Драги". Сред "мишените" били и полицаи, лекари, учени, журналисти и други обществени фигури.

Вече от няколко месеца медици, които ваксинират срещу ковид, са обект на физически и психологически атаки от страна на различни хора, отричащи пандемията. Освен заплахи се използват и други похвати. Например в Германия започнаха да изпращат на лекари писмени "Уведомления за съдебна отговорност". В тях се твърди, че могат да отговарят по съдебен ред за евентуално нанесени вреди от ваксините.

Австрия си реши проблема с антиваксърите кардинално. На фона на тежката ситуация с пандемията във Виена блокираха неваксинираните и тези, които не са преболедували. От 15 ноември те ще могат да напускат домовете си само за пазаруване в супермаркета, за да отидат до аптеката или до работата си.  От 8 ноември неваксинираните вече не могат да посещават ресторанти, барове, кафенета, салони за красота и масаж, фитнес центрове, кина, театри и да се настаняват в хотели.

В Румъния съществена роля във формирането на мнение играе и духовенството. Въпреки усилията на румънската православна църква, някои нейни представители се оказаха най-активните антиваксъри. Така например игуменът на манастир в окръг Нямц предупредил енориашите си, че след ваксинацията по тялото им ще се появят рибешки люспи.

Различните подходи

Странно, но за разлика от България, Германия или Франция, в Испания почти няма антиваксъри. Според здравните власти, само един процент от жителите на Иберийския полуостров - около 327 000 души - досега са се отказали от инжекцията срещу Covid-19. А испанските учени и епидемиолози са особено горди, че страната им е модел за подражание в борбата срещу пандемията. Те са категорични, че ключът към успеха е високата степен на дигитализация в сектора на здравеопазването - досиетата на пациентите се попълват по по електронен път и всички лекуващи лекари имат директен достъп до тях.

Това означава само едно: въпреки всички критики към последното правителство на Бойко Борисов и служебния кабинет на Стефан Янев, просто ръце трябва да им целуваме за направеното покрай корона кризата. Защото все още сме живи и все още не са ни поникнали рога, копита и опашки. За допотопното "хартиеното" здравеопазване ни е мисълта, не за "истинския" ефект от ваксините...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във