Банкеръ Daily

Свят

Антиваксъри обявиха, че е започнала световна война

Фанатични антиваксъри и хора, отричащи съществуването на коронавируса,  продължават да се радикализират и използват все повече военна реторика.

Германия има сериозен проблем с противниците на ваксините срещу ковид. Полицията предупреждава за наличието на радикализация сред групите, които отричат пандемията. Експерти пък обявиха, че от тази искра може да лумне огромен пожар. Много от антиваксърите смятат, че е в ход световна война, пише Дойче Веле.

Фанатични антиваксъри и хора, отричащи съществуването на коронавируса,  продължават да се радикализират и използват все повече военна реторика. Временно отстранен от длъжност полицай, например, заяви пред тъй наречената "Комисия по коронавируса", че противопандемичните мерки били „държавен преврат", замислен от правителството, а полицията била използвана за постигането на тази цел. 

Т.нар. „Комисия по коронавируса" е самопровъзгласил се орган, който на свои "заседания" разпространява незрели тези за пандемията. „Комисията" разпространява, наред с другото, и видеа на конспиративния идеолог Райнер Фюлмих, който миналата пролет твърдеше, че 25 процента от имунизираните ще умрат незабавно, а други 36 процента щели да имат толкова тежки странични явления, че не е ясно дали ще оцелеят. Той нарече това „организирано масово убийство". 

Ярък пример за радикализацията е убийството на касиер в бензиностанция в германската провинция Райнланд-Пфалц, който беше застрелян от 49-годишен мъж, разгневен от изискването за носене на маска. След задържането си нападателят подчертал, че не приема мерките за защита от коронавируса.

В България също има големи групи от обществото, които вярват, че ваксините са част от световна конспирация. Наскоро група антиваксъри във Варна нападнаха медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1 ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

Граждани, представящи се като „Комитет за спасение" са отишли до пункта във Варна с искане да видят разрешително за ползване на ваксините. В качено от тях видео в интернет заявяват още, че здравното министерство нямало законово право да прилага препаратите в България.

Министерството на здравеопазването осъди категорично незаконните действия на антиваксърите. Министърът настоява прокуратурата да разследва случая и, ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във