Банкеръ Daily

Свят

Антиваксъри нападат центрове за ваксинация в цяла Германия

Полицията съобщи, че в почти всички федерални провинции са регистрирани нападения срещу ваксинационни центрове или опити за спиране на имунизационни акции.

Над 64% от германците са ваксинирани, но в Германия има и немалко противници на ваксините. Групи от тях нападат имунизационните центрове в почти всички провинции. Те наричат тези центрове "пунктове за отрова", пише Дойче Веле. 

Полицията съобщи, че в почти всички федерални провинции са регистрирани нападения срещу ваксинационни центрове или опити за спиране на имунизационни акции. Както показва допитване на агенция epd, направено сред министерства, криминални служби и едно лекарско обединение, в повечето случаи става дума за увреждане на имуществото, най-вече за вандалски надписи по стените. Имало е обаче и заплахи, обиди, физически нападения, а в Саксония - дори и подпалване.

В Бавария и в Хесен са регистрирани опити за смущения на предложенията за ваксинации в училищата. В Бавария, по данни на местното вътрешно министерство, от декември миналата година досега е имало 56 престъпления, свързани с имунизационни центрове, в Саксония само тази година са били 54.

Всички федерални провинции съобщават най-вече за вандалщини по стените. В Заарланд надписът "Пункт за имунизации" е бил преправен на "Пункт за отрови". Но това е бил и единственият случай там. И в Бремен е регистриран само един случай. Тези две провинции до момента водят по квоти на имунизираните.

В България също има големи групи от обществото, които вярват, че ваксините са част от световна конспирация. Наскоро група антиваксъри във Варна нападнаха медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1 ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.

Граждани, представящи се като „Комитет за спасение" са отишли до пункта във Варна с искане да видят разрешително за ползване на ваксините. В качено от тях видео в интернет заявяват още, че здравното министерство нямало законово право да прилага препаратите в България.

Министерството на здравеопазването осъди категорично незаконните действия на антиваксърите. Министърът настоява прокуратурата да разследва случая и, ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във