Банкеръ Daily

Свят

Антиимигрантска партия спечели изборите в Словения

Янез Янша

Лидерът на дясната консервативна и антиимигрантска Словенска демократическа партия Янез Янша спечели парламентарните избори вчера в Словения, съобщи Държавната избирателна комисия, цитирана от ДПА и ТАСС.

СДП получава 25 процента от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини.

На второ място е левоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7 процента от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7 на сто.

Активността на избирателите е 52 на сто - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Антиимигрантската партия на Янша иска да затегне имиграционната политика по модела на съседна Унгария, отбелязва ДПА. Резултатите от изборите сочат, че технически е възможно и дясно, и ляво правителство, но президентът Борут Пахор очаква сложни преговори за коалиция, които може да продължат няколко месеца.

Янша е бил два пъти министър-председател - от 2004 до 2008 и от 2012 до 2103 г.  Той бе опетнен от най-големия корупционен скандал в Словения и бе в затвора през 2014 г., напомня ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във