Банкеръ Daily

Свят

Античният театър в Пловдив е сред най-добре запазените антични театри в света

Римските архитекти са използвали естествения наклон на терена за изгаждането на театъра. Амфитеатралното разположените 28 реда мраморни седалки са вградени направо в земята.

На днешния ден през 1981 г. е открит Античният театър в Пловдив. 

Античният театър на древния град Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Града под тепетата.

Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98-117 г. сл. Хр.) и е разкрит при археологически разкопки извършени между 1968 и 1979 година от експерти от Археологическия музей в Пловдив. Античният театър е разположен в Стария град, на южния склон на Трихълмието, в седловината между Джамбаз тепе и  Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. 

Римските архитекти са използвали естествения наклон на терена за изгаждането на театъра. Амфитеатралното разположените 28 реда мраморни седалки са вградени направо в земята.

Днес сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли. Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 3500 зрители.

Античният театър е обявен за археологически паметник през 1995 година.

По подобие на театрите по цялата Римска империя, така и в театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Освен за представителите на градската управа, обозначения има за магистрати, приятели на императора и други. Откритите почетни надписи показват, че сградата е използвана и за провеждане на заседания на тракийското провинциално събрание.

Вероятно част от зрелищата с борби с животни и гладиатори са се провеждали в театъра, тъй като съществуват специфични особености на конструкцията му. Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума. Най-вероятно тези допълнения са направени във връзка с посещението на император Каракала във Филипопол през 214 година.

В края на IV век голяма част от театъра е разрушена – от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е съхранен в днешния си вид. 

Реставрацията на римския театър в Пловдив е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. Намесата е ограничена в границите, определени въз основа на щателни изследвания и от изключване на предположенията. Реконструкцията е направена строго по метода на анастилозата. Той се прилага при реконструкцията и реставрацията на исторически сгради и означава използването на оригинални части на сградата или заменянето им с нови. Новият материал в Античния театър е видимо отбелязан. 

Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.

В театъра има няколко запазени стели (каменна или дървена плоча, върху която най-често са изписани имена, титли и съобщения за значителни събития или важни закони, гравирани релефно или нанесени с боя), както и стенни надписи на гръцки език. Възможно е преди построяването му на това място да е имало храм на тракийската богиня Бендида, почитано в Югозападна Тракия.

 

Девизът на Пловдив е „Древен и вечен“.

Пло̀вдив е вторият по големина град у нас с население 347 851 души. Намира се в западната част на Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица. Градът е застроен в подножията на шест сиенитни хълма, поради което често е наричан „Градът под тепетата“. 

Пловдив е град на над 8000 години, чието минало може да се проследи от праисторията до наши дни. Първите неолитни поселения в границите на днешния град започват от VI хилядолетие пр.н.е., а от каменно-медната епоха (IV-III хилядолетие пр.н.е.) животът в града не е прекъсвал, което го нарежда сред най-древните постоянно обитавани градове в света. Запазени и консервирани са древни паметници като римския одеон, агората (римският форум), римският стадион, късноантичната сграда "Ейрене", епископската базилика, малката базилика и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във