Банкеръ Daily

Свят

Анти-COVID планът на Байдън за 1.9 трилиона мина на първо четене

Камарата на представителите одобри късно в събота плана на американския президент Джо Байдън за подпомагане на американците по време на пандемията. Пакетът от мерки се оценява на 1.9 трилиона долара.

Президентът Байдън приветства одобрението на плана от Камарата, като се надява, че той ще бъде скоростно разгледан и в Сената. "Нямаме време за губене. Ако сега действаме решително, бързо и смело, най-накрая можем да изпреварим този вирус, най-накрая можем отново да раздвижим икономиката си. Страданието на хората в тази страна продължава твърде дълго. Трябва да облекчим това страдание", заяви държавният глава. 

Пакетът стимули включва чек от 1400 долара за всеки американец. Предвидено е плащанията постепенно да намаляват за хората с по-високи доходи. Удължават се изплащанията на обезщетения за безработица, което ще помогне на 11 милиона дългосрочно безработни. В продължение на една година ще се отпускат специални месечни помощи на родителите на деца под 18-годишна възраст.

70 млрд. долара са заделени за стимулиране на Covid тестването и ваксинациите. Заложена е финансова подкрепа за училища и университети, за да им се помогне да отворят отново. Безвъзмездни средства са заложени за малкия бизнес и други целеви индустрии. Предлагат се и средства за местното самоуправление.

При гласуването в Сената обаче може да отпадне една от основните мерки в плана на Байдън - увеличението на минималната работна заплата от 7.50 долара на час на 15 долара на час. 

В Сената на САЩ демократите и републиканците имат равни сили - по 50 сенатора. Предимството на Демократическата партия идва от решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис. 

Но увеличението на минималната заплата, предложено от Байдън, изисква мнозинство от 60 на 40 гласове, т.е. трябва да бъдат привлечени гласове от републиканците. Позицията на Републиканската партия е, че повишаването на минималната заплата би било твърде голяма тежест върху работодателите, които се борят за възстановяване след избухването на Covid-19.

Очаква се до седмица планът на Байдън да бъде подложен на гласуване в американския сенат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във