Банкеръ Daily

Свят

"Анонимни милиони" са помогнали за победата на Байдън

Президентът Джо Байдън се е възползвал от рекордни суми под формата на дарения от анонимни донори извън групите, които го подкрепят. Това означава, че обществеността никога няма да научи пълния списък от субекти, допринесли за победата в битката за Белия дом. Кампанията на Байдън е била подкрепена от 145 млн. долара т. нар. "тъмни парични дарения" - вид набиране на средства, срещу което демократите се борят от години, твърди агенция "Блумбърг". Тази сума се е вляла в общия поток от 1.5 млрд. долара, дарени за кампанията на Байдън - своеобразен рекорд за претендент в президентската надпревара. 

Сенчестите милиони на Байдън надхвърлят многократно похарчените 28.4 млн. долара от предишния стопанин на Белия дом - Доналд Тръмп. И е доста над предишния рекорд на анонимните дарения от 113 млн. долара, подкрепили кандидатурата на републиканеца Мит Ромни през 2012-а. 

Демократическата партия отдавна настоява за забрана на тези сенчести дотации като форма на специален вид корупция, но в хода на битката им срещу Тръмп тази тема остана извън полезрението. 

На теория законите за финансиране на предизборни кампании в САЩ би трябвало да ограничават влиянието на големите пари върху политиците. Системата обаче има и доста вратички, от които групите, подкрепили Байдън и други кандидати преди него, са се възползвали. 

Байдън е набрал над 1 млрд. долара за кампанията си под формата на индивидуални дарения от максимум 2800 долара всяко. В тази сума са включени и 318.6 млн. долара от лица, дарили под 200 долара на човек. Останалите средства за Байдън са дошли от субекти с достатъчно дълбоки джобове, за да достигнат 825 хил. долара. Тези пари са били разпределени между Националния комитет на демократите и 47 щатски партийни секции. 

Тъмните пари не са най-големият източник на средства за кампаниите. Богатите донори могат да издават осемцифрени чекове на т. нар. "супер-политически комисии" (super-PACs). Например, през септември 2020-а Майкъл Блумбърг обяви, че ще похарчи 100 млн. долара, за да подпомогне Байдън във Флорида. С което помогна на демократите да пренасочат пари към други ключови щати. Байдън загуби Флорида, но пък победи в пет други колебаещи се щати, които Тръмп спечели през 2016-а. 

Дарителите, които искат да останат анонимни, могат да дадат пари на политически организации с идеална цел или пък да внесат средствата в структура с идеална цел, която впоследствие да ги даде на super-PAC.

Липсата на прозрачност тревожи доста групи, които искат реформи. Едрите донори - индивиди или корпорации - които са правили анонимни дарения, ще имат еднакъв достъп до вземащите решения органи с онези, чиито имена са публични, но оставайки в сянка. 

Като цяло, в продължение на пълния електорален цикъл от 2020-а, демократите са се възползвали от "тъмни пари" за 326 млн. долара, по данни на Центъра за отговорни политики. Това е над двойно повече от внесените в подкрепа на републиканците 148 млн. долара под формата на сенчески дарения. Някои групи от Демократическата партия, които разчитат на този вид дотации, са харчили ударно за ранните информационни материали, атакували Тръмп в щатите - бойни полета като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Те дефакто са започнали да правят разходи докато сравнително бедната от парича гледна точка кампания на Байдън се е борила да привлече средства от основните "светли" структури. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във