Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Турция не е привърженик на военно решение на либийския въпрос

Ибрахим Калън

Турция не е привърженик на военно решение на либийския въпрос, заяви президентският говорител Ибрахим Калън в интервю за Ал Джазира, цитирано от "Хюриет дейли нюз".

"Нашето предпочитание не е военно решение в която и да било част на Либия и при всеки възможен случай казваме, че не желаем продължаването на военния конфликт", изтъкна Калън.

Основанието за присъствието на Турция в Либия е да бъде подкрепен политическият процес за мир в раздираната от война държава, стартиран с някои страни, обясни той. Говорителят спомена конкретно Египет, който като съсед на Либия има потенциал да допринесе за процеса.

"Това, което ни безпокои, е разполагането на наемници от групата Вагнер от Русия и прехвърлянето от ОАЕ на наемници от Судан, Нигер и Чад", каза още говорителят.

Относно идеята за създаване на демилитаризирана зона в Сирт и Джуфра Калън каза, че Турция ще я подкрепи, а Правителството на националното съгласие на Либия ще я приеме. "Това обаче трябва да стане по справедлив и прозрачен начин. Тези градове може да създадат възможност за политическо решение", подчерта той.

Калън изтъкна също така, че Турция и Русия може да сътрудничат помежду си в Либия, както го правят отдавна в Сирия.

"Макар Русия да отрича, нейната подкрепа за Хафтар в Либия е очевидна", каза още той и добави, че Москва се стреми към посредничество между Файез Сарадж и Халифа Хафтар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във