Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Споразумението за икономически зони на Гърция с Египет няма правна стойност

Хулуси Акар

Споразумението за изключителните икономически зони на Гърция с Египет няма никаква стойност по силата на международното право. Това заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, цитиран от турския в. "Дирилиш постасъ".

"Прояви разум", с тези думи министърът се обърна към Гърция. Той изтъкна, че Анкара проявява към нея уважение "по един открит и прозрачен начин" и добави, че Турция винаги е подчертавала подкрепата си за добросъседските отношения.

"Ние продължаваме дейностите в защита на правата, закона, интересите и ползите в Средиземно море по начин, зачитащ напълно международното право", подчерта същевременно Акар.

По повод на споразумението с Египет министърът призова всички към здрав разум и изтъкна, че не може да става и дума за "свършени факти". 

Въпреки това изказване на министъра на отбраната от Анкара идват сигнали за желано намаляване на напрежението с Кайро, пише турският печат.

В. "Айдънлък" дава за пример вчерашното изявление на президентския говорител Ибрахим Калън за телевизия Ал Джазира. В него той подчерта, че Турция не желае да се изправя срещу никоя държава в Либия и изрази увереност, че Египет, като съседна държава, може да има конструктивна роля в раздираната от война северноафриканска страна.

Вестникът интервюира в този контекст и бивш заместник-министър на външните работи на Египет, който изрежда очакванията на Кайро от Анкара, за да могат двустранните отношения да бъдат поправени. На първо място това е да престанат изказванията от страна на турското правителство, които се възприемат като намеса във вътрешните работи на Египет, посочва Раха Ахмед Хасан. Второ, трябва да се оттегли подкрепата за медии, базирани в Турция, които бълват пропаганда срещу Кайро. Трето, необходимо е турското правителство да сложи край на помощта си за Мюсюлмански братя, изброява още Хасан.

Бившият египетски заместник външен министър каза още, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган води разговори с Египет чрез разузнавателни организации, в чийто фокус е преди всичко Либия.

В. "Йени шафак" съобщава, че "Турция преминава към втора крачка в Либия, след като освободи много райони под окупацията на превратаджията Хафтар". Тази крачка ще се изрази във формирането на редовна либийска армия по примера на Азербайджан, който бе подпомогнат в това отношение от Турция след придобиването на независимост през 1991 г., пише изданието. Изграждането на либийска армия ще стане в сътрудничество между Турция и Катар, като се предвижда възможност за преминаване на либийски военни през обучение в Турция, допълва "Йени шафак".

Facebook logo
Бъдете с нас и във