Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Ще използваме руските С-400 при необходимост

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че Турция ще използва руските зенитноракетни системи С-400 при възникване на необходимост в случай на заплаха и опасност, предаде Анадолската агенция.

Ако не е налице намерение за нападение спрямо Турция, никой няма да пострада от тях, заяви министърът.

Всеки трябва да види престъпната същност, подлостта на ПКК в Гара, посочи още Акар, визирайки убийството от Кюрдската работническа партия /ПКК/ на 13 заложници в пещера в района Гара в Северен Ирак.

Но някои безотговорни и предатели упорстват да не видят тази реалност, добави Акар.

ЕС говори за "човешки права". Какво ще стане с правото на живот на нашите невинни граждани, убити в Гара? Защитниците на демокрацията вече трябва да изоставят лицемерието си, каза Акар.

Той се спря и на случая с обезпокояването от гръцки изтребители Ф-16 на турския кораб "Чешме", извършващ проучвания в северната част на Егейско море, като посочи, че е бил даден необходимият отговор. Заявяваме отново, че това поведение не съответства на отношенията на добросъседство.

Акар посочи още Турция продължава с решимост борбата си срещу Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/. Той каза, че след опита за преврат на 15 юли 2016 г. общо 21 194 души са били отстранени от турските въоръжени сили заради връзки с ФЕТО.

Според Анкара организацията на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е отговорна за опита за преврат в Турция от юли 2016 г. Движението на Гюлен се разглежда от турските власти като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във