Банкеръ Daily

Свят

Анкара: САЩ си играят с огъня в Сирия

Сили на сирийските кюрди

Съединените щати "си играят с огъня" със създаването на сирийски гранични сили, в които са включени кюрдски милиции. Това заяви днес турският вицепремиер Бекир Боздаг, съобщава Ройтерс.

Международната коалиция, ръководена от САЩ, съобщи в неделя, че работи със своите съюзници от сирийските милиции за създаване на нови гранични сили, които ще наброяват 30 хиляди души.

Според турски медии етническият състав на новите гранични сили ще зависи от района, в който те служат. Това почти сигурно означава, че подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) ще бъдат разположени по сирийско-турската граница, посочва в. "Дейли сабах", прогнозирайки, че това ще засили напрежението в този район, както и в отношенията с Вашингтон.

Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба срещу турската държава, отнела живота на десетки хиляди души.

Формирането на зона, контролирана от подкрепяните от САЩ бунтовници, може да доведе до разделянето на Сирия, предупреди днес и руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон не желае Сирия да запази териториалната си цялост. САЩ са съсредоточени върху оказването на помощ на онези, които искат да сменят сирийския режим, каза Лавров, цитиран от ТАСС, на пресконференция за преглед на постигнатото от руската дипломация през 2017 г.

Министърът отбеляза, че няма коренна разлика между линията, поддържана от правителството на американския президент Доналд Тръмп и тази на бившия президент Барак Обама по отношение на решаването на сирийския конфликт.

За съжаление и в единия, и в други случай наблюдаваме стремеж не да се помогне за потушаване на конфликта, а да се помага на онези, които искат да предприемат практически стъпки за смяна на режима, каза Лавров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във