Банкеръ Daily

Свят

Анкара: САЩ не са направили нищо за създаване на работна група за С-400

Система С-400

Съединените щати не са предприели стъпки за създаване на съвместна работна група с Турция за преодоляване на разногласията около покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400 от мюсюлманската страна, предаде Ройтерс, позовавайки се на турската Агенция за отбранителна промишленост.

Пред репортери в Анкара ръководителят на държавната агенция Исмаил Демир заяви, че Турция е готова да обсъди безпокойствата на САЩ.

"Ако източникът на безпокойства е техническо притеснение, произлизащо от факта, че С-400 ще бъдат разположени в Турция, ние не веднъж сме казвали, че сме готови да обсъдим това", заяви Демир.

"Отсрещната страна обаче не е предприела никакви стъпки към създаване на технически екип и обсъждане на този въпрос", добави той.

Изявлението на Демир бе направено, след като министърът на отбраната на САЩ Патрик Шанахан изпрати миналата седмица писмо на турския си колега, в което описва как Турция ще бъде изключена от програмата за Ф-35, ако продължи със сделката за С-400.

Демир поясни, че той и ръководената от него агенция подготвят отговор, който ще изпратят скоро.

САЩ и Турция спорят от месеци заради поръчаните от Турция руски системи С-400, които според Вашингтон са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон предупреждава Анкара, че ако Турция купи руските системи, САЩ могат да я отстранят от съвместния проект за създаване на изтребители Ф-35.

Facebook logo
Бъдете с нас и във