Банкеръ Daily

Свят

Анкара: САЩ използваха последния си коз

Джо Байдън и Реджеп Ердоган по време на среща през 2016 г.

Съединените щати използваха последния си коз след изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 и налагането на санкции заради руските системи С-400, пише  турският вестник  "Акшам" по повод изявлението на американския президент Джо Байдън, в което той окачестви като "геноцид" събитията в Османската империя в края на Първата световна война. 

В събота Байдън прекъсна десетилетията на внимателно подбираните коментари от Белия дом за убийствата на арменци през 1915 г. Това зарадва Армения и нейната диаспора, но допълнително обтегнали връзките между Вашингтон и Анкара.

"Да не гледаме на това развитие като на някакво голямо бедствие. САЩ използваха последния си коз", коментира проф. Джемал Зехир от университета Йълдъз.

Анализаторът Халюк Селви смята решението на Байдън за предупреждение, но според него "Турция няма да се огъне". Според негоСАЩ не могат да си позволят да жертват напълно Турция предвид на политиките в Близкия изток и Кавказ.

"Декларацията на американския президент Джо Байдън, че избиването на арменци в Османската империя представлява геноцид, е "просто скандално" и Турция ще отговори през следващите месеци", заяви в неделя говорител на турския президент.

"Ще има реакция в различни форми и видове, и степени през следващите дни и месеци," каза Ибрахим Калин, говорител и съветник на президента Тайип Ердоган в интервю за Ройтерс.

Той обаче не уточни дали сред възможните мерки е Анкара да ограничи достъпа на САЩ до авиобазата Инджирлик в южна Турция, която е използвана за подкрепа на международната коалиция, бореща се с Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Турция отхвърля обвиненията в геноцид и твърди, че между 300 хиляди и 500 хиляди арменци и приблизително толкова турци са загинали, когато арменците въстават срещу властта в Османската империя.

Признаването на геноцида ще нанесе потенциален допълнителен удар на вече обтегнатите отношения между САЩ и Турция, които са съюзници в НАТО.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във