Банкеръ Daily

Свят

Анкара: САЩ искат сътрудничество с Турция в много области

Съединените щати искат сътрудничество с Турция в много области, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за държавната телевизия ТРТ Хабер. Той направи това изказване преди разговора между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и президента на САЩ Джо Байдън покрай срещата на НАТО следващата седмица.

По думите на Чавушоглу на срещата между двамата президенти ще бъдат обсъдени стъпките, които ще бъдат направени във връзка с отношенията с новата администрация на САЩ. Като теми на неразбирателство между двете държави министърът открои помощта на САЩ за сирийското кюрдско формирование Сили за защита на народа, подхода им по отношение на организацията ФЕТО и темата за покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400. 

"Виждаме, че САЩ имат желание за работа в много стратегически сфери с Турция", каза Чавушоглу. Той посочи, че турската страна е готова да откликне, но подчерта, че е необходимо и нейните очаквания да бъдат изпълнени.

Министърът постави два въпроса във връзка с отношенията със САЩ: как двете страни ще разрешат проблемите и биха ли могли да засилят сътрудничеството си, изковавайки отношения, насочени към бъдещето.

Според Чавушоглу новата администрация проявява по-голям интерес към региона и сътрудничеството с Турция. "Не само по въпроса за Сирия и Либия, ние виждаме, че те желаят да развиват сътрудничество с Турция и в много други сфери - от Средиземно море до Черно море и Кавказ", каза той.

Във връзка с очакванията на Турция към САЩ, турският първи дипломат посочи, че засега Вашингтон не е показал готовност да откликне.

"Имаме очаквания, но ако ме питате дали сме получили вече сигнал, че ще бъдат изпълнени, то не, не сме получили", каза той и подчерта важността на предстоящия разговор Байдън-Ердоган в този контекст.

"От една страна има администрация на САЩ, която е започнала разследване на дейностите на ФЕТО в САЩ, и зад ФЕТО стои ФБР, а от друга това е администрация, която не изпълнява нашите очаквания спрямо гюленистите и която още не е направила исканите от нас стъпки по тези въпроси, не ни е подкрепила", посочи министърът. Според него това е линията, която са следвали и предишните администрации на САЩ при президентите Барак Обама и Доналд Тръмп.

Чавушоглу отхвърли възраженията на САЩ срещу покупката от Турция на руските системи С-400, като обясни, че причината за възраженията се крие в съперничеството между САЩ и Русия, макар Вашингтон да твърди, че С-400 са несъвместими със системата на НАТО.

"САЩ трябва да приемат това: Република Турция веднъж купи системата си за отбрана от друга държава. Това е приключил въпрос", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във