Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Примирието в Нагорни Карабах не може да замести трайното решение

Турското външно министерство приветства днес договореното между Азербайджан и Армения прекратяване на огъня в Нагорни Карабах като "важна първа стъпка", но подчерта, че това "не може да замести трайно решение", предаде Анадолската агенция.

В съобщението на министерството се потвърждава също твърдата подкрепа на Анкара за Азербайджан "на терена и на масата /за преговори/".

От самото начало Турция винаги е подчертавала, че ще подкрепи само онези решения, които са приемливи за Азербайджан. С това разбиране Турция ще продължи да подкрепя братски Азербайджан на терена и на масата /за преговори/, се казва в текста.

Турското външно министерство отбелязва, че Азербайджан е "показал на Армения и на целия свят, че може да си върне обратно окупираните от близо 30 години земи със своите собствени възможности и самоувереност".

В този процес призиви за спиране на огъня по хуманирани причини бяха отправени от всички по света и Азербайджан даде на Армения последна възможност да се изтегли от окупираните от нея земи, се казва в съобщението.

Същевременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу е обсъдил в телефонен разговор с азербайджанския си колега Джейхун Байрамов тристранната среща между външните министри на Русия, Азербайджан и Армения, състояла се вчера в Москва, според турски дипломатически източник, пожелала анонимност, цитиран от Анадолската агенция.

Чавушоглу е заявил подкрепата на Турция за решенията на Азербайджан на срещата, на която бе постигната договореност за спиране на огъня.

Армения наруши режима на спиране на огъня в оспорвания регион Нагорни Карабах, предизвиквайки отговора на Азербайджан. Това заяви Хикмат Хаджиев, съветник по външната политика на азербайджанския президент Илхам Алиев.

"Армения не спази временното прекратяване на огъня ... Азербайджан трябваше да отговори на провокацията", каза Хаджиев пред журналисти в Баку, твърдейки, че Армения е стреляла по цивилни позиции.

Азербайджан ще продължи борбата си за "пълното освобождаване" на окупираните територии, добави той.

Хаджиев, цитиран от Ройтерс, че Азербайджан си запазва правото да продължи нагорно-карабахските военни действия, ако Армения продължи да нарушава временното примирие.

Според туитове на азербайджанското министерство на отбраната, арменските сили са стреляли по няколко обекта в Азербайджан и всички атаки са били отблъснати.

Говорителят на арменските въоръжени сили Шушан Степанян заяви междувременно, че Азербайджан е атакувал малко след като примирието е влязло в сила.

Силите в Нагорни Карабах реагираха със "съответните мерки", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във