Банкеръ Daily

Свят

Анкара поиска осъвременяване на споразумението с ЕС за мигрантите

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви днес, че споразумението от 2016 г. между Турция и Европейския съюз за миграцията трябва да бъде осъвременено, като се вземат предвид развитията в Сирия, и че Анкара е готова да работи конструктивно по въпроса, предаде Ройтерс.

В интервю за държавната Анадолска агенция министърът заяви, че трябва да бъдат осъществени визова либерализация и модернизиране на митническия съюз на страната с ЕС, за да се помогне за разрешаването на мигрантската криза.

Снощи турският президент си тръгна от разговори в Брюксел с лидери от ЕС и НАТО, без те да огласят съвместно изявление или да се явят на обща пресконференция, както беше планирано, отбелязва Ройтерс.

Външният министър на Турция заяви още пред Анадолската агенция, че диалогът между Анкара и Брюксел вече е преминал в нов етап. Той окачестви като конструктивни разговорите в белгийската столица.

"Ще бъде създадена комисия, която да работи интензивно. Ще продължат преговорите на политическо и техническо равнище. Подготвена ще бъде пътна карта", каза министърът. Той обяви, че крайният срок за изготвянето на пътната карта за бежанците е 26 март, и добави, че периодът на залъгване е приключил, съобщава електронното издание на в. "Миллиет".

По думите на министъра е "явно, че ЕС не е спазил обещанията", дадени на Турция. "ЕС ни обеща 6 милиарда долара, досега са изпратили 2,2 милиарда", отбеляза той.

"ЕС има по-голяма нужда от Турция. Ние никога не сме изпадали до положението на страна, която се моли на ЕС. ЕС трябва да се държи справедливо спрямо Турция", каза още Чавушоглу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във