Банкеръ Daily

Свят

Анкара обвини Джон Болтън в лъжи за разговор между Ердоган и Тръмп

Турция заяви, че книгата на бившия съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън съдържа "подвеждащо" и "манипулативно" предаване на разговори между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Фахреттин Алтун, ръководителят на дирекцията по комуникации в турското президентство, заяви в Туитър, че Ердоган и Тръмп са положили огромни усилия да поправят двустранните отношения и че Тръмп е "направил много повече, изслушвайки ключовия съюзник от НАТО, отколкото някои от предишните администрации". 

В книгата си Болтън пише, че Ердоган е предал на Тръмп доклад, според който турската държавна банка Халкбанк, разследвана от прокуратурата за Южния окръг на Ню Йорк за нарушаване на санкциите срещу Иран, е невинна.

"Тръмп после каза на Ердоган, че ще се погрижи за нещата, като обясни, че прокурорите за Южния окръг не са негови хора, а хора на Обама, проблем, който ще бъде уреден, когато те бъдат сменени от негови хора", пише Болтън.

Джефри Бърман, шеф на прокуратурата за Южния окръг на Ню Йорк, който ръководеше разследвания срещу сътрудници на Доналд Тръмп, бе принуден да подаде оставка миналия уикенд, напомня агенцията.

"Скорошното издаване на книга, чийто автор е високопоставен бивш представител на САЩ, съдържа подвеждащо, едностранчиво и манипулативно предаване на разговорите на нашия президент Ердоган с президента на САЩ Доналд Тръмп", пише Алтун в поста си в Туитър.

Случаят с Халкбанк напрегна отношенията между Анкара и Вашингтон, които през последните години имат разногласия по ред причини, сред които различия в Сирия и покупката от Турция на руски зенитно-ракетни системи, отбелязва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във