Банкеръ Daily

Свят

Анкара обвини Берлин, че подкрепя организацията на Гюлен

Турция обвини Германия, че подкрепя организаторите на неуспешния преврат от 2016 година. Президентът Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел в прилагането на нацистки мерки за засилване на напрежението между Анкара и Берлин. "В момента ти използваш нацистки мерки", обърна се той към Меркел в телевизионно изявление, цитирано от Франс прес.Поводът за обвиненията на Ердоган е митинг на Кюрдската работническа партия (ПКК) във Франкфурт.

Германските власти не са убедени, че неуспешният преврат миналата година в Турция е дело на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Това обяви шефът на Федералната служба за външно разузнаване Бруно Кал пред списание "Шпигел".

От своя страна говорителят на турския президент Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън, упрекна Берлин, че омаловажава подадената от Анкара информация за организацията на Гюлен като автор на опита за преврат. 

"Това е знак, че от сега нататък Германия ще подкрепя Гюлен, както косвено подкрепя и ПКК. Много престъпници от неговата организация се намират в Германия. Възможно ли е германското разузнаване да не разполага с информация за тези хора, къде са, какво правят и с кого се срещнат?", коментира Калън.

Президентският говорител съобщи още, че германският посланик в Анкара е бил повикан снощи в турското външно министерство във връзка с митинг на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) във Франкфурт. 

"Ние силно осъждаме Германия за това, че разрешиха тази проява на поддръжници на поставената извън закона ПКК", добави Ибрахим Калън. 

Около 9 хиляди кюрди протестираха вчера във Франкфурт срещу Ердоган и срещу предстоящия през април референдум в Турция за увеличаване на правомощията на президента. Мнозина демонстранти развяваха флагове с лика на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан, предаде БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във