Банкеръ Daily

Свят

Анкара може да се обърне към Москва, ако САЩ окончателно й откажат Ф-35

Анкара може да се обърне към Москва, ако САЩ изключат Турция от програмата за създаване на изтребители бомбардировачи пето поколение Ф-35, съобщава американският в. "Дифенс нюз", позовавайки се на високопоставен източник от турските въоръжени сили, предадoха ТАСС.

"Ние не можем да си позволим да не заменим с нещо Ф-35. Руските технологии за изтребители биха били първият и най-добър избор, ако нашите американски съюзници се държат несъюзнически и поставят под съмнение участието на Турция в съвместната програма за изтребителите", казал източникът на вестника.

По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция може да се обърне към всяка друга страна, ако САЩ откажат да й доставят Ф-35. "Има Ф-35, има и изтребители руско производство. Ако не получим Ф-35, ще бъдем принудени да задоволим потребностите си от изтребители някъде другаде. И така ще бъде, докато не започнем да произвеждаме собствени самолети", каза той.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция преговаря с Русия за покупка на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 Триумф. През септември 2017 г. Русия потвърди сключването на договор, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че вече е внесен аванс. САЩ предприемат активни опити да не допуснат покупката на руски С-400 от Турция. Пентагонът заяви, че покупката на С-400 ще постави под въпрос по-нататъшното участие на Турция в програмата за създаване на най-новите американски изтребители бомбардировачи Ф-35.

Facebook logo
Бъдете с нас и във