Банкеръ Daily

Свят

Анкара иска да обсъжда с Москва използването на въздушното пространство над Сирия

Руски самолет в Сирия

Турската делегация, която ще замине утре на посещение в Москва, възнамерява да обсъди с руските си колеги въпроса за използването на въздушното пространство над Сирия във връзка с изтеглянето на войските на САЩ от тази страна, съобщава днес вестник "Хюриет", цитиран от ТАСС.

Според изданието турските политици ще обсъдят всички възможни пътища за развитие на събитията и ще анализират рисковете при провеждане на операция източно от река Ефрат против кюрдските формирования Сили за защита на народа. Освен това ще бъде разгледан план за унищожаване на бойци на терористичната групировка "Ислямска държава". Друга предполагаема тема на разговорите ще бъде възможността Турция да използва военни обекти на САЩ в Сирия, пише изданието.

"Хюриет" отбелязва, че в момента небето над северната част на Сирия се контролира от САЩ, но след изтеглянето на американските войски контролът ще бъде поет от сирийското правителство. В този случай е очевидно, че безопасността на въздушното пространство в този регион ще осигурява Русия, пише "Хюриет".

Вестник "Дейли Сабах", позовавайки се на дипломатически източници, пише, че по време на преговорите в руската столица ще бъде засегната темата за "експанзивната политика на Иран в Сирия", тъй като изтеглянето на войските на САЩ от страната може да създаде условия /за Техеран/ да засили своето присъствие в региона.

В състава на турската делегация ще бъдат говорителят на турския президент Ибрахим Калън, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, министърът на националната отбрана Хулуси Акар и ръководителят на Националната разузнавателна служба Хакан Фидан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във