Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Гърция да не създава напрежение

Хулуси Акар

Турският министър на отбраната Хулуси Акар призова Гърция да се въздържа от създаване на напрежение, а външните сили - да бъдат обективни, когато разглеждат двустранните спорове между Турция и Гърция, предаде Анадолската агенция.

"Гърция трябва да се въздържа от /провокиране на/ напрежение, да се откаже от езика на заплахи и да види, че с това няма да стигне доникъде", заяви Акар днес.

"Било за Кипър, било за Егейско море, било за Средиземно море очакването ни към третите страни е да бъдат обективни и да разглеждат проблемите с ум, логика и здрав разум", каза още министърът, който говори по време на съвместно учение на Турция и Азербайджан в турския окръг Карс.

Според Акар "всеки трябва да си помисли добре как щеше да завърши бежанският поток към Европа, ако Турция не бе заявила присъствието си в региона".

По думите на министъра въоръжените сили на Турция и Азербайджан са показали, че са способни да изпълнят всяка поставена им задача.

"Турските въоръжени сили и въоръжените сили на Азербайджан показаха, че със своя флот, с качествения си персонал имат капацитета да изпълнят всяка една мисия по суша, море, въздух, зима, лете, в гориста или равнинна местност", заяви той.

Турският министър подчерта, че въоръжените сили на двете страни трябва да бъдат подготвени за всяка една заплаха или опасност, "тъй като заплахите и опасностите се промениха не само количествено, но и качествено".

Условията не са узрели за среща между мен и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви снощи в интервю пред гръцката телевизия Скай министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В отговор на словесната атака, която предприе вчера срещу него Ердоган, и заплахите за оттегляне на Турция от проучвателните разговори, Мицотакис отговори, че според личния му опит този, който изостря тона, няма правото на своя страна.

Що се отнася до посредничеството на Берлин между Атина и Анкара гръцкият премиер заяви, че никоя трета страна няма да разреши споровете между Гърция и Турция, защото отговорността това да стане е само на тях самите. Мицотакис предположи, че гневните изблици от страна на Анкара може и да са за вътрешна употреба. Ако външната политика на Турция се използва, за да обслужва съображения за вътрешна консумация, това влошава климата, обобщи Мицотакис.

Гръцкият премиер подчерта, че Гърция е поканила Турция за продължаване на проучвателните контакти в Атина и очаква нейния отговор.

Мицотакис подчерта, че напоследък между двете страни е имало моменти на голямо напрежение, безпокойство и бдителност, особено през август миналата година, но никога те не са достигали на ръба на "горещ инцидент", защото, когато термометърът е достигал до червената зона, Турция е проявявала зрелост да направи крачка назад.

"Искам винаги да виждам чашата наполовина пълна", каза гръцкият премиер и допълни, че Гърция и Турция са съседи, обречени да живеят заедно, затова трябва да оставят назад лошата 2020 г. и да видят как през 2021 г. могат да инвестират в по-конструктивен дневен ред.

"Не знам дали някой може да се разбере с Ердоган", каза Мицотакис в отговор на въпрос, но подчерта важността Гърция да седне на масата на диалога с конкретна рамка за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във