Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Готови са две споразумения за Сирия

Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че са подготвени две споразумения с Русия за Сирия, предаде ТАСС, като се позова на турската телевизия Хабертюрк.

Едното от тях се отнася за политическото решение на сирийския конфликт, а другото - за прекратяване на огъня, уточни Чавушоглу пред журналисти в Анкара. "Те могат да влязат в сила всеки момент", каза министърът.

Чавушоглу потвърди, че Анкара иска трайно спиране на огъня в цяла Сирия и политически преход чрез преговори.

Той подчерта също, че преход към мир в Сирия, който да включва президента Башар Асад, е невъзможен, тъй като опозицията в страната не може да го приеме, посочва Ройтерс.

Чавушоглу уточни, че сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС) няма да вземе участие в преговорите между сирийското правителство и представителите на опозицията в Астана през втората половина на януари.

Според Анадолската агенция Турция и Русия са съгласували план за всеобхватно примирие в Сирия, като договореностите предвиждат прекратяване на бойните действия днес в полунощ и не включват терористичните организации. Планът важи за всички райони на Сирия, където се водят боеве между правителствените сили и групировките на въоръжената опозиция, посочва агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във