Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Германия строи Берлинска стена с тухли от популизъм

 Всякакви приказки за прекратяване на преговорите с ЕС са равносилни на атака срещу основополагащите принципи на Европа. Това заяви министърът на Турция за Европейския съюз Йомер Челик, цитиран от Ройтерс.   

 "Те строят Берлинска стена с тухли от популизъм. Турция ще продължи напред с високо вдигната глава като европейска държава и европейска демокрация", заяви Челик.

Повод за коментара е изказване на германският канцлер Ангела Меркел, че ще се опита да сложи край на преговорите за членство на Турция с Европейския съюз. Намеренията си тя сподели по време на телевизионен дебат с лидера на социалдемократите и бивш президент на Европейския парламент Мартин Шулц.

Изказването на Меркел се очаква да влоши допълнително вече обтегнатите отношения между Турция и Германия, и двете членки на НАТО. Напрежението се задълбочава все повече откакто турският президент Реджеб Тайип Ердоган предприе явни репресивни действия срещу противниците си вследствие на неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Мартин Шулц също се закани, че ще действа за прекратяване на турските преговори за членство, ако бъде избран за канцлер.
    

Facebook logo
Бъдете с нас и във