Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Дамаск си измисля причини, за да нарушава споразуменията

Фахреттин Алтун

Турция смята, че сирийското ръководство си измисля причини, за да нарушава споразуменията от Сочи за зоната за деескалация в провинция Идлиб, заяви днес директорът за комуникациите в турското президентство Фахреттин Алтун, предаде ТАСС.

Турция се опитва да осигури изпълнение на споразумението за зона за деескалация, което бе подписано с Русия и Иран в рамките на процесите от Астана и Сочи. Но режимът (така в Турция наричат сирийските власти - бел. на ТАСС) наруши условията на споразумението, опитвайки се да превземе базите в Идлиб без основателни причини и нападайки мирни жители, написа Алтун в Туитър.

Той допълни, че Турция няма да наруши споразумението и няма да позволи на режима да убива и прогонва милиони граждани към турските граници. "Турция няма просто да стои и да наблюдава тази разгръщаща се хуманитарна трагедия", написа Алтун.

Днес в Москва на фона на рязко обострилата се ситуация в Идлиб са планирани преговори между президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във