Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Брюксел да реши окончателно иска ли ни в ЕС

Бинали Йълдъръм

Анкара изисква от Брюксел да реши окончателно дали иска да види Турция като член на ЕС, заяви турският премиер Бинали Йълдъръм в интервю за телевизия "Блумбърг".

Той изрази и недоволството си, че ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ за Турция, за да се контролира потокът от имигранти и не работи по въпроса за облекчаването на визовия режим.

Същевременно Европейската комисия призова правителствата на държавите от ЕС да обмислят промяна на отношенията с Турция след референдума в страната, проправящ пътя за по-широки права на президентската институция, предаде Ройтерс.

Еврокомисарят Йоханес Хан, който отговарящ за преговорите с държавите кандидатки, поиска от външните министри на ЕС да обмислят нов формат на отношенията с Турция на срещата си в Малта в петък.

"Сегашната ситуация не е устойчива", посочи Хан, според когото трябва да се намери формула, която да намали взаимната неудовлетвореност и да подсили сътрудничеството.

Той добави, че споделя безпокойствата на Съвета на Европа, според който конституционните промени на Ердоган са "опасна стъпка назад" за турската демокрация.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във