Банкеръ Daily

Свят

Анкара: Без нас Европа ще бъде залята от мигранти

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европа, че без помощта на Анкара тя ще бъде залята от мигрантски вълни и че прекъсването на преговорите с Европейския съюз ще нанесе много по-големи щети на Европа, отколкото на Турция, предаде Ройтерс.

"Ние сме един от факторите, които защитават Европа. Ако бежанците тръгнат, ще наводнят Европа и ще я превземат, но Турция не допуска това да се случи", каза Йълдъръм в предаване на живо по телевизията.

"Приемам, че прекъсването на връзките с Европа ще навреди на Турция, но за Европа то ще бъде 5-6 пъти по-вредно", добави турският премиер.

По-рано в четвъртък Европейският парламент прие с 479 гласа "за", 37 "против" и 107 въздържали се резолюция, с която призова за замразяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

Резолюцията има незадължителен характер. В документа се посочва, че ЕС и ЕП вече категорично са осъдили неуспешния опит за военен преврат в Турция и са признали законната отговорност на турските власти за подвеждане под съдебна отговорност на отговорните и участвалите за този опит.

Отбелязва се, че правната основа на досегашните преговори с Анкара предвижда в случай на сериозно и постоянно нарушаване от страна на Турция на принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека Европейската комисия да препоръча спирането на преговорите.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във