Банкеръ Daily

Свят

Английската кралска династия става Уиндзор

Уиндзорският замък, кралска резиденция от 11 век и най-големият обитаван замък в света.

През 1916 г. с указ на краля на Великобритания и Ирландия - Джордж V, фамилията на кралската династия - Сакс-Кобург и Гота, е преименувана на Уиндзор. Англия и Германия са били враждуващи страни по време на Първата световна война. Крал Джордж V и неговата династия приема това английско име, за да бъде възприемана като местна, а не като чужда на нацията. Уиндзор става една от малкото династии, които успяват да запазят положението си след края на войната.

Уиндзор (Windsor) е град в Югоизточна Англия, в историческото графство Бъркшър. Разположен е на река Темза, на 40 км западно от центъра на Лондон. В непосредствена близост до Уиндзор, на отсрещния бряг на река Темза, се намира град Итън, дом на известния колеж Итън.

Градът е известен и с намиращия се край него Уиндзорски замък, кралска резиденция от 11 век и най-големият обитаван замък в света. Населението на града е около 28 000 души.

Замъкът Уиндзор е една от най-посещаваните исторически забележителности в Англия. Той е един от символите и стожерите на британската национална идентичност, Уиндзор е най-старият замък във Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Сегашната кралица Елизабет ІІ е прекарала голяма част от детството си тук, затова не е изненадващо, че нейните почитатели споделят мъката ѝ, когато през 1992 г., нейната annus horribilis (ужасна година), един опустошителен пожар частично унищожава 100 стаи в апартаментите за церемониално и лично ползване. Възстановителните работи на стойност 53 млн. долара завършиха пет години по-късно, с участието на мнозина занаятчии и прилагане на същите техники, използвани при началото на строежа на замъка от Уилям Завоевателя преди 900 години.

Оттогава тук са живели осем последователни кралски династии. През 1916 г. крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да разграничи кралската фамилия от нейните германски корени (династията Сакс-Кобург и Гота). Най-интересните неща, които могат да се видят в замъка Уиндзор, са смяната на караула, която се извършва дори, когато кралицата не е в резиденцията (макар и с по-малка пищност и кралски знаци), "Кукленият дом" на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра (всичко е дванадесетократно умалено), проектиран през 1923 г. от архитекта сър Едуин Лътиънс, архитектурната перла от 16 в. - параклисът "Сейнт Джордж" (Свети Георги), който заедно с Уестминстърското абатство е пантеон на много английски монарси. Под плоския гроб на нивото на земята в центъра е подземната гробница на Хенри VІІІ и неговата трета съпруга - Джейн Сиймур. В параклиса се провеждат и церемониите, свързани с Ордена на жартиерата - висшият рицарски орден на Англия и Обединеното кралство и най-старият съществуващ рицарски орден в света, в който се приемат членове и понастоящем. Сюзерен на Ордена е действащият британски монарх.

Сакс-Кобург и Гота е стара германска княжеска династия, потомци на легендарния саксонски род Ветини. Наследници на княжеството Саксония-Кобург и Гота, те са владели големи части от Европа и останалия свят, в това число и България.

През втората половина на ХІХ век Сакс-Кобург и Гота владеят Британската империя, Белгия, Бразилия, България, Португалия, Саксония и други. Днес династията е на власт в Белгия, а под името Уиндзорска династия - във Великобритания и други страни от Британската общност.

Българският цар Фердинанд (от 1887 до 1908 г.) е потомък на странична линия на Сакс-Кобург и Гота. Дядо му принц Фердинанд се жени за унгарската принцеса Мария-Антония Кохари де Чабраг през 1816 г. и създава католическата линия Сакс-Кобург и Гота-Кохари. Към нея принадлежат всички потомци от българската Сакскобургготска династия.

В Уиндзор са починали няколко известни личности. Например, принц Алберт фон Сакс-Кобург-Гота (Prince Albert of Saxe-Coburg and Gotha, роден Francis Albert Augustus Charles Emmanue, (1819-1861)) - съпруг на кралица Виктория и принц-консорт на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Той е единственият съпруг на британски монарх, официално носил титлата принц-консорт. След смъртта на Виктория през 1901 г. името на британската династия официално се сменя от Хановер на Сакс-Кобург-Гота. По време на Първата световна война обаче, когато Англия воюва с Германия, по политически причини е сменено отново от крал Джордж V на по́ английски звучащото Уиндзор.

Тук е изсвирил последните си ноти Джон Хенри "Бонзо" Бонъм (John Henry "Bonzo" Bonham, 1948-1980 г.) - британският барабанист и член на рок групата "Лед Цепелин". Бонъм все още се счита сред музикалните среди за един от най-добрите рок барабанисти на всички времена. Той е един от най-въздействащите и най-подражаваните барабанисти някога, и е познат с тежкия си стил и техническите си способности. Бонъм загива преждевременно, но подходът му към хард рок- и хеви метъл-барабаните продължава да е мярка, спрямо която всички останали се сравняват. Неговият почерк се усеща на живо и до днес, изпълняван от модерните барабанисти на днешното време.

В Уиндзор са починали и трима от английските крале крале: Джордж III (1738-1820 г.), Джордж IV (1762-1830 г.) и Уилям IV (1765-1837 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във