Банкеръ Daily

Свят

Ангела Меркел заяви, че е против влизането на Турция в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще се опита да сложи край на преговорите за членство на Турция с Европейския съюз, съобщават от economic.bg. Намеренията си тя сподели по време на телевизионен дебат с лидера на социалдемократите и бивш президент на Европейския парламент Мартин Шулц. Двамата се борят за поста канцлер на Германия, а изборите в страната са насрочени за 24 септември.

"Факт е, че Турция не трябва да стане член на ЕС", каза Меркел, цитирана от Reuters. Тя обеща да говори с колегите си в ЕС в опит да се постигне обща позиция „за да можем да прекратим тези преговори за присъединяване".

Според Меркел азиатско-европейската страна никога няма да стане член на ЕС, предава ДПА. "Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз", каза още тя.

Изказването на Меркел се очаква да влоши допълнително вече обтегнатите отношения между Турция и Германия, и двете членки на НАТО. Напрежението се задълбочава все повече откакто турският президент Реджеб Тайип Ердоган предприе явни репресивни действия срещу противниците си вследствие на неуспешния опит за преврат през юли миналата година.

Засега няма реакция от страна на Турция, където в момента мюсюлманите се готвят за религиозен празник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във