Банкеръ Daily

Свят

Ангела Меркел с ултиматум към Камерън

Германският канцлер Ангела Меркел ще оттегли подкрепата си за оставането на Великобритания в Европейския съюз, ако британският министър-председател Дейвид Камерън продължи политиката си за ограничаване на емиграцията от държавите от съюза. Това пише германският седмичник "Шпигел“ като се позовава на източници от федералното канцлерство и външното министерство.

Ако Камерън вземе окончателно решение да наложи ограничения върху пристигащите от другите страни от ЕС, тогава "няма да има връщане назад", смятат управляващите в Берлин. Така Камерън ще се лиши от подкрепата на Меркел. Британският премиер е бил запознат лично с позицията на канцлера по време на последната среща на върха на ЕС в Брюксел, подчертава "Шпигел".

Миналата година Дейвид Камерън обеща, че ще проведе референдум за британското членство в ЕС, ако неговата Консервативна партия победи на изборите през май 2015 година.

По думите му референдумът ще бъде наложителен, ако преди това Лондон не успее да убеди Брюксел да му върне правото на самостоятелна политика в сферата на имиграцията, финансовото регулиране и борбата с престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във