Банкеръ Daily

Свят

Ангела Меркел призова Европа да брани демокрацията

Декември 1989, от двете страни на стената.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията, в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, съобщава Франс прес.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заедно с колегите си от ЕС участва в тържеството по повод 30-та годишнина от падането на Берлинската стена, които ще се състоят в столицата на Федерална република Германия, съобщиха от пресцентърът на МВнР.

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията за преминаване на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. А на 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Започва демонтажът на стената от гражданството. Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее (East Side Gallery) и на "Бернауер Щрасе".

Церемонията по отбелязване на годишнината е пред Бранденбургската врата, а неин домакин е управляващият кмет на Берлин Михаел Мюлер. Участие вземат министрите на външните работи и министрите на културата на страните членки на ЕС, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност, генералният секретар на НАТО, както и външните министри на САЩ, Канада, Русия, Коста Рика и министрите на културата от Швейцария, Русия, Грузия и Норвегия.

Берлинската стена (на немски: Berliner Mauer) служи за граница между Германската демократична република и Западен Берлин от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 година. Тя разделя западната част на град Берлин от цялата територия на ГДР и от източната част на града. Била е дълга 155 километра.

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки (СССР, САЩ, Великобритания и Франция) на четири окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република. В трите западни зони контролът е осъществяван съответно от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във Федерелна република Германия. За да се попречи на това на 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните-победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3.6 на 1.5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са - масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан, промушване между прозорците на два съседни апартамента.

Берлинската стена става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във