Банкеръ Daily

Свят

Ангела Меркел: Издевателствата над арменците в началото на 20-и век няма да бъдат забравени

Германската канцлерка Ангела Меркел спомена избиването на 1,5 милиона арменци през 1915 г. след срещата в Ереван с арменския премиер Никол Пашинян, като заяви, че издевателствата над арменците няма и не трябва да бъдат забравени, предаде Ройтерс.
Меркел избегна използването на думата "геноцид", спестявайки си вероятно повторение на напрежението с турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 2016 г., след като германският парламент определи тези събития като геноцид, съобщава БТА.
Меркел нарече възпоменателната церемония в Бундестага през 2016 г. "важна стъпка в културата на възпоменанието", но подчерта, че използваният там термин "геноцид" е бил политическо, а не законово определение.
Германия е готова да поеме отговорността по решаването на конфликта в Нагорни Карабах, заяви Меркел, цитирана от ТАСС.
Берлин също така е готов да съдейства на Армения за либерализация на визовия режим с ЕС.
Тя добави, че с Пашинян са обсъдили борбата с корупцията и икономически теми.
Това е първа визита на германски канцлер в Армения и тя бе определена като историческа от премиера Никол Пашинян. Той добави, че на срещата с Меркел е обсъдил важни международни въпроси, включително отношенията на Армения с ЕС.
"По повечето въпроси възгледите ни съвпадат. Това значи, че сътрудничеството между страните ни е с голям потенциал", каза той.
Меркел ще е в Армения до събота, а оттам ще замине на посещение в Азербайджан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във