Банкеръ Weekly

Свят

Ангела Меркел - германският Бонапарт

Германският канцлер Ангела Меркел получи признанието на съпартийците си, които я избраха за осми път за председател на Християндемократическия съюз. На националния конгрес на партията, който се състоя в Кьолн на 9 и 10 декември, за нея гласуваха 96.7% от делегатите. Всъщност 60-годишната дама нямаше опонент в надпреварата, доколкото бе единствената издигната кандидатура. И участниците в съвещанието трябваше просто да кажат "да" или "не". Меркел спечели 884 гласа, 30 души гласуваха "против, а петима се въздържаха. Впечатляващият резултат е малко по-слаб, отколкото на последните партийни избори през 2012-а, когато 97.9% от делегатите подкрепиха канцлера.

С обичайната си въздържана реторика, която е нейна запазена марка, Меркел постави националните приоритети преди външната политика. Проследявайки събитията от финансовата криза до конфликта в Украйна, тя определи политиката си начело на най-мощното европейско стопанство като вдъхваща сигурност и стабилност.  Дамата подчерта, че Германия под ръководството на нейното правителство е преуспяваща и уважавана държава със силна индустриална база, високи стандарти в областта на социалната политика и опазването на околната среда и ниска безработица. Меркел каза също, че бъдещето на родината й е в силна, обединена Европа и предупреди, че последствията от финансовата криза, която почти потопи еврозоната, все още не са преодолени. Канцлерът изрази решимостта си да изпълни едно от предизборните си обещания за балансиран бюджет и сподели пред делегатите на конгреса, че смята плана си да спре да взема нови заеми след 2015-а за най-забележителния резултат" на коалицията през тази година. Тя благодари на финансовия си министър Волфганг Шойбле, задето е доказал с работата си, че бюджетната консолидация не вреди на икономическия растеж. И призова партньорите си от еврозоната да въведат ред във финансите си. 

Речта на Меркел бе съпроводена с десетминутни овации, а Шойбле се възторгна дотолкова, че сравни шефката си с Наполеон Бонапарт. Според последните проучвания на общественото мнение на агенция Emnid, публикувани на 6 декември, 56% от германците предпочитат дамата да се кандидатира за четвърти мандат за канцлер, докато 37% биха предпочели тя да се оттегли след сегашния. Самата Меркел още не е решила дали да се яви отново на избори през 2017-а, но със сигурност няма да остави нещата на случайността. Особено след като новата коалиция между левите, социалдемократите и зелените в Тюрингия изпращат бивш комунист начело на провинциалната управа. Това прозира от изявлението й пред делегатите, че "само силна консервативна партия може да попречи на червени-червени-зелени да овладеят властта на федерално равнище през 2017-а".

Сред гостите, които слушаха речта й, бе украинският боксьор Виталий Кличко, който в момента е кмет на Киев. Затова пък столът на неотдавнашния й близък приятел Никола Саркози остана празен. Въпреки че го поздрави лично за избора му начело на неговия "Съюз за народно движение" (UMP) на 29 ноември и му пожела щастие и успех, нейните сътрудници са отклонили намерението му да поздрави участниците във форума. Все пак представители на френската десноцентристка партия са били поканени да присъстват на конгреса. Така Саркози не пътува до Кьолн и загуби възможността да затвърди завръщането си на политическата сцена. Той ще се срещне с Меркел в началото на 2015-а. Макар и спечелил вота да оглави отново UMP,  Саркози едва ли ще е партийната кандидатура за президентските избори във Франция през 2017-а. Според последните проучвания французите предпочитат кмета на Бордо Ален Жупе, който беше външен министър в кабинета на Саркози и който обяви, че ще се яви на надпреварата за държавен глава. Официален германски правителствен чиновник пък сподели през октомври, че предпочита за партньор 60-годишния Жупе, който е с по-умерени нагласи от Саркози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във