Банкеръ Daily

Свят

Американското правосъдие застигна Сегал и в Москва

Известният американски актьор Стийвън Сегал, който изпълнява главната роля във филма "Извън закона", разбра, че дори руското му гражданство не го поставя извън обсега на американското правосъдие след като щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) спечели съдебно дело срещу него.

Федералният съдия от Бруклин - Уилиям Кунц - разреши на американския босов регулатор да изиска чрез мениджъра на бизнеса на Сегал над 250 хил. щ. долара, които артистът все още не е изплатил на щатското правителство. Това е дължимата част от глобата, наложена заради пропуска му да декларира, че е получил възнаграждение, за да рекламира виртуална валута.

Кунц е подписал заповедта на 27 август и с нея дава право на SEC да събере останала част от главницата, както и наказателните и редовните лихви по нея. Сегал се съгласи да плати на регулатора 330 хил. долара, но досега е превел само 75 хил. долара и нехае за останалите, твърди в писмо до съда адвокатът на SEC - Морийн Пейтън Кенг.

Сегал, който в момента живее в Москва, е рекламирал първоначалното предлагане на виртуални монети на Bitcoiin2Gen - конкурент на оригиналната валута Bitcoin, използващ технологията blockchain на Ethereum. Вината му е, че не е разкрил обещанието на поръчителя да му плати 1 млн. щ. долара (250 хил. долара в брой и 750 хил. долара в цифрови монети) за работата. 

Всичко започва през 2018-а когато Bitcoiin2Gen пуска официално съобщение до пресата, че "Дзен магистърът Стийвън Сегал" е станал "посланик на бранда". (Бел. ред. - Определението "Дзен магистър", което се роди през първата половина на ХХ-и век, се използва за индивиди, които преподават будистките практики и медитация "Дзен" след като са преминали дълго обучение и са получили разрешение да разпространяват тези традиции и начин на здравословен живот). В социалните медии актьорът е насърчавал последователите си "да не пропускат" възможността да инвестират в Bitcoiin2Gen.

"Знаменитостите нямат право да използват влиянието си в социалните медии, за да препоръчват ценни книжа без да разкриват коректно своите възнаграждения", пояснява в официално изявление Кристина Литман - шеф на кибер поделението на SEC.

Сегал нито е признал, нито е отрекъл незаконни деяния като част от споразумението си с щатския финансов надзорник. То включва също и забрана за актьора да популяризира каквито и да било ценни книжа за срок от три години.

Сегал, който сега живее в Москва, не е откликнал на няколкото подканяния на SEC да се издължи напълно след първоначалното плащане. Да припомним, че през 2016-а руският президент Владимир Путин даде руско гражданство на американския актьор с президентски указ.

Миналата седмица съдия Кунц е разпоредил на Сегал или на негови представители да се явят в съда, за да отговорят на SEC, което не се е случило. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във