Банкеръ Daily

Свят

Американското правителство не одобри сделката на Alibaba и MoneyGram

Акциите на MoneyGram поевтиняха рязко, след като американското правителство не одобри сливането ѝ със звеното Ant Financial на Alibaba, контролирано от основателя на китайския гигант Джак Ма, пише CNBC. Книжата на MoneyGram се търгуваха на цена от около 12 долара във вторник, което е с близо 9% надолу. Ant Financial ще плати 30 млн. долара такса за отказване от сделката, в рамките на която изразява съгласие да купи MoneyGram за 18 долара на акция, цитират световните медии.

„Геополитическата обстановка се промени значително откакто първо обявихме предложената трансакция с Ant Financial преди близо година. Въпреки, че дадохме всичко от себе си, за да работим съвместно с американското правителство, сега стана ясно, че то няма да одобри това сливане", коментира главният изпълнителен директор на MoneyGram Алекс Холмс.

Вместо това Alibaba и MoneyGram ще формират нова стратегическа бизнес кооперация, за да разширят услугите си за дигитални разплащания в международен план. „Утвърждаването на това ново стратегическо партньорство с MoneyGram ще донесе партньор с глобални възможности в нашата екосистема. Въпреки че Ant Financial няма да има директна връзка чрез собственост с MoneyGram, нямаме търпение да работим заедно с екипа на MoneyGram, за да направим нашата платформа още по-достъпна", коментира Дъг Фигин, президент на Ant Financial International.

Ant Financial е известна с онлайн разплащателната си услуга Alipay, която наподобява PayPal. Тя беше част от Alibaba, но се отдели от нея, когато Alibaba стана публична през 2014 г. MoneyGram е втората по големина компания в света за трансфер на пари. Тя има дълга история на работа с мултинационални парични трансфери - още от 40-те години на миналия век.

Facebook logo
Бъдете с нас и във