Банкеръ Daily

Свят

Американските адвокати на Асандж ще съдят ЦРУ за... шпиониране

Бившият директор на ЦРУ Майк Помпео

Американските адвокати на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж обявиха, че внасят жалба срещу ЦРУ и неговия бивш директор Майк Помпео, които обвиняват, че са записвали техните разговори и са копирали съдържанието на техните телефони и компютри, предаде Франс прес.

Адвокатите и двама журналисти, които се присъединиха към жалбата, са американци и твърдят, че американското разузнаване е нарушило тяхното конституционно право на защита на личните им разговори с Джулиан Асандж, който е австралиец. Според тях ЦРУ е работело с охранителна фирма, наета от еквадорското посолство в Лондон, където австралиецът намери убежище, за да шпионира основателя на "Уикилийкс", неговите адвокати, журналистите и други хора, с които той се е срещал или е разговарял по телефона.

Асандж рискува екстрадиране в САЩ, където е обвинен в изнасяне на хиляди секретни военни и дипломатически документи.

Според адвоката Робърт Бойл, който представлява жалбоподателите, тези предполагаеми шпионски действия означават, че правото на Асандж на справедлив процес е било накърнено и дори - сведено до нула. Той е категоричен, че виновниците трябва да бъдат санкционирани дори при сваляне на обвиненията срещу Асандж или оттегляне на искането за ексктрадиция.

Жалбата е внесена в Нюйоркския окръжен съд от адвокатите Маргарет Ратнър Кунстлър и Дебора Хърбек, както и от журналистите Чарлз Глас и  Джон Гьоц. Тя е насочена срещу ЦРУ, Помпео, охранителната фирма "Ъндъркавър глоубъл" и нейния ръководител Дейвид Моралес Гилън. В нея се казва, че охранителната фирма, базирана в Испания, е имала договор с еквадорското посолство в Лондон и за сметка на ЦРУ е събирала информации от телефонните разговори на жалбоподателите с Асандж.

Фирмата е поставила и микрофони в сградата на посолството, записите от които, както и кадрите от камерите за наблюдение, са били изпратени на ЦРУ.

Помпео е бил в течение и е одобрил това събиране на информации, според жалбата, която уточнява, че компанията "Ъндъркавър глоубъл" е била наета от ЦРУ през 2017 година.

Асандж обжалва британското решение за екстрадиция към САЩ. Ако той бъде все пак екстрадиран там и вината му призната в съда, той може да получи до 175 години затвор по повдигнатите му обвинения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във