Банкеръ Daily

Свят

Американският здравен министър пристигна в Тайван на посещение, което Китай осъди

Американският министър на здравеопазването и хуманитарните въпроси Алекс Азар пристигна днес в Тайван на посещение, което Китай заклейми, тъй като смята острова за своя територия, предаде Ройтерс. Азар е най-високопоставеният представител на САЩ на посещение в Тайпе от десетилетия. Визитата му може да влоши допълнително китайско-американските отношения, отбелязва агенцията.

Вашингтон скъса официалните си връзки с Тайпе през 1979 г., за да запази отношенията си с Пекин. Правителството на президента Доналд Тръмп превърна засилването на подкрепата си за демократичния остров в приоритет и увеличи продажбите на оръжие.

Пекин, който е в конфронтация с Вашингтон по почти всички въпроси - от човешките права и търговията до борбата с пандемията от коронавируса, заплаши да вземе ответни мерки заради визитата на Азар, но не уточни какви. Китай гледа на Тайван като на непокорна провинция, която трябва да върне под свой контрол, ако се наложи - и със сила.

Азар пристигна на летище Суншан в центъра на Тайпе с американски правителствен самолет и беше посрещнат от Брент Кристенсен (де факто посланика на САЩ в Тайван) и от тайванския заместник-външен министър Тиен Чънкван. Заради противоепидемичните мерки нямаше ръкостискания и всички присъстващи носеха маски.

Целта на посещението на Азар е укрепване на икономическите връзки и сътрудничеството в областта на здравеопазването. То е и проява на подкрепа за международната роля на Тайван в борбата с пандемията.

Утре Азар ще подпише меморандум за разбирателство за здравно сътрудничество с тайванското правителство и ще посети тайванските Центрове за контрол на заболяванията. Той ще се срещне и с президентката на Тайван Цай Ингвен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във