Банкеръ Daily

Свят

Американският сенат подготвя санкции срещу "Северен поток 2"

Компаниите, участващи в проекта "Северен поток 2", може да попаднат под санкции от Съедините щати. Това предвижда законопроект, внесен в Сената на САЩ в понеделник (13 май). Текстовете са подготвени съвместно от представители на Републиканската и Демократическата партии.

Законопроектът се очертава като нов източник на напрежение между Вашингтон и Берлин. Американските критици на газопровода смятат, че проектът има малък търговски смисъл и по-скоро геополитическа игра на Москва за упражняване на влияние над Западна Европа, пише изданието "Форън Полиси". Страни като Полша и балтийските държави се присъединиха към Съединените щати в противопоставянето срещу газопровода.

През юли миналата година американският президент Доналд Тръмп обвини Берлин, че е "заложник" на Русия заради енергийната си зависимост от Москва - обвинение, което германските власти категорично отхвърлят.

Законопроектът предвижда санкции за компаниите, чиито плавателни съдове участват в полагането на тръбите. Според проектонорматива, ако тези компании продължат работата си по "Северен поток 2", ще получат забрана за влизане в САЩ и замразяване на активи. Законопроектът също така дава възможност за налагане на редица санкции на физически и юридически лица, които предоставят финансови или технически услуги или застраховки на корабите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във