Банкеръ Daily

Свят

Американският министър на отбраната подава оставка

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл подава оставка заради различия с президента Барак Обама по стратегията срещу групировката „Ислямска държава“, съобщава в. „Ню Йорк таймс“, като се позовава на високопоставени служители.

Двамата обсъждали оттеглянето на Хейгъл от две седмици и в петък Обама решил да се раздели с министъра си. Високопоставен представител на министерството на отбраната поясни, че Хейгъл връчил оставката си в писмо до Обама тази сутрин и Обама вече я е приел.

Хейгъл, бивш сенатор републиканец, е начело на Пентагона от началото на 2013 г. Той се е съгласил да остане стане на поста си, докато неговият номиниран от Обама приемник бъде одобрен от Сената.

Обама и Хейгъл ще обявят заедно новината за подадената оставка по-късно днес.

Хейгъл е първият министър, който напуска екипа на Обама след загубата на демократите на парламентарните избори в началото на ноември.

Решението на Обама да приеме оставката на 68-годишния Хейгъл е признание, че заплахата на групировката ИД ще изисква различен подход и умения от тези, които Хейгъл вложи в работата си като министър на отбраната, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.

Представител на администрацията на Обама, пожелал да остане анонимен, подчертава, че Хейгъл не е уволнен от президента.

Оставката на министъра обаче показва, че Белият дом се вслушва в критиките, отправени срещу правителството заради реакциите му по някои въпроси, засягащи националната сигурност, в това число и реакцията на кризата се ебола и заплахата от страна на ИД, отбелязва вестникът.

Хейгъл е приятел на Обама отдавна, още от времето, когато двамата бяха сенатори и критици на войната в Ирак. Твърди се обаче, че Хейгъл имал трудности да се интегрира в екипа от бивши сътрудници от кандидат президентския щаб на Обама и президентски съветници, които сега са най-близки до президента. По време на заседанията на правителството Хейгъл стоял, без да казва нищо, и изчаквал да остане на насаме с Обама, за да сподели възгледите си, допълва изданието, като се позовава на представители на администрацията.

В самия Пентагон две години, след като замени министър Робърт Гейтс, Хейгъл така и не успял да спечели доверието на персонала.

Сътрудници на Обама пък твърдят, че самият президент не е искал да има правещ впечатление министър на отбраната, какъвто беше Гейтс.

Критици на Хейгъл го обвиняват, че имал трудности с формулирането на възгледите си и понякога оставял репортерите да се чудят какво е искал да каже на пресконференциите. Често пъти Хейгъл оставяше председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси да обявява важни новини в областта на отбраната, посочва в. „Ню Йорк таймс“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във