Банкеръ Daily

Свят

Американски военни самолети прелитат над Русия

Американския военни изпълняват наблюдателен полет над територията на Русия от 19 до 24 август, докато в същото време специалисти от Русия го правят над територията на Великобритания от 19 до 23 август. Това съобщи в понеделник вестник „Красная звезда“, позовавайки се на началника на Националния център за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков, предава ТАСС.

Отбелязва се, че наблюдателните полети в рамките на международния Договор за откритото небе се извършват с цел да се съдейства за по-голяма откритост и прозрачност във военната дейност на страните-участници.

Договорът за откритото небе е многостранен международен договор, подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави, които са членове на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Целта на договора е да помогне за изграждането на доверие между държавите чрез подобряване на механизмите за наблюдение на военните действия и за спазване на съществуващите договори за контрол на оръжията. Споразумението установява режим на открито небе, целта на който е да предостави възможност на неговите участници да прелитат териториите на един друг. Страните по споразумението са повече от 30 щата. Руската федерация ратифицира Договора за открито небе на 26 май 2001 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във