Банкеръ Daily

Свят

Американски съд отмени смъртната присъда на атентатора от Бостън Джохар Царнаев

Американски апелативен съд отмени смъртната присъда на атентатора от Бостънския маратон Джохар Царнаев, съобщи БНР. Съдът постанови по-долната съдебна инстанция да проведе нови слушания по делото. 

Царнаев беше осъден на смърт през 2015 г. за поставянето на самоделни взривни устройства близо до финалната линия на маратона две години по-рано. При взрива загинаха трима души, а 264 бяха ранени.

Мъжът призна, че е извършил атаката заедно с по-малкия си брат Тамерлан, който беше убит няколко дни по-късно при престрелка с полицията. 

Адвокатите на Джохар Царнаев поискаха ново дело с мотива, че процесът не трябва да бъде гледан в Бостън, тъй както хората там са травматизирани от случилото се. Те поставиха под въпрос и неутралитета на двама от съдиите, разказва още Националното радио.

Апелативният съд в Масачузетс подкрепи повечето от обвиненията срещу мъжа, но поиска от районен съд да проведе ново дело, което да определи дали той да бъде осъден на смърт. Според съдиите Джохар Царнаев трябва да остане в затвора до края на живота си, като единственият въпрос е дали ще бъде екзекутиран. 

Във Флорида американският президент Доналд Тръмп определи решението на съда като нелепо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във