Банкеръ Daily

Свят

Американски сили извършиха десант до столицата на "Ислямска държава"

Водената от САЩ коалиция извърши въздушен десант в сирийската провинция Ракка, съобщиха от Сирийските демократични сили, цитирани от Ройтерс.

В района Табка в провинция Ракка коалицията е пуснала американски и сирийски сили. Целта е разширяване на кампанията на Сирийските демократични сили срещу "Ислямска държава".

Операцията е за превземане на стратегически важния район Табка на река Ефрат, а също така възпрепятстване на настъплението на сирийските правителствени войски в това направление, отбелязаха от силите в съобщение, разпространено в социалните мрежи.

В началото на месеца американски военен говорител обяви, че САЩ ще изпратят още 400 военни в Сирия, които да подкрепят офанзивата против "Ислямска държава" в Ракка.

По-рано днес ДПА съобщи, че поне 33-има мирни жители са загинали при въздушни удари, за които се предполага, че са нанесени от самолети на ръководената от САЩ коалиция близо до Ракка.

Ударено било училище с настанени в него бежанци, западно от Ракка, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Операцията е проведена снощи, а сведенията за жертви се появили по-късно.

Ракка е под контрола на "Ислямска държава" от 2014 г. В града с около 300 000 жители са се окопали между 3 и 4 хиляди джихадисти по оценки на американски военни.

През ноември миналата година коалиция начело с кюрдите, подкрепяна от САЩ, започна голяма офанзива за прогонване на джихадистите от Ракка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във