Банкеръ Daily

Свят

Американски министър заговори за съживяване на TTIP

САЩ са отворени за съживяване на преговорите с Европа за трансатлантическа зона за свободна търговия (TTIP), но на равнище ЕС, а не с всяка страна поотделно. Това обяви пред телевизия Си Ен Би Си министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос.

"Ние не направихме грешка, когато, излизайки от преговорите за споразумението Транстихоокеанско партньорство, не прекратихме преговорите за трансатлантическата зона за свободна търговия", отбеляза той. "ЕС е един от нашите най-големи търговски партньори и каквито и да са преговорите, юридически те трябва да се водят на равнище ЕС, а не на индивидуално равнище"”, поясни Рос.

"Има смисъл да се продължават преговорите по TTIP и да работим заедно към решение, което би дало възможност да се увеличи общият обем на търговията при съкращаване на нашия търговски дефицит", посочи министърът.

САЩ и ЕС търсят пътища за съживяване на преговорите за трансатлантическата зона за свободна търговия, които фактически попаднаха в задънена улица при администрацията на Барак Обама.

Повечето европейски експерти смятат, че Вашингтон не е настроен към достатъчно отстъпки при регулацията на стандартите за стоките и в този вид споразумението би било значително по-изгодно за САЩ. То може да доведе до осезаемо свиване на европейската промишленост и селско стопанство, които няма да издържат на конкуренцията на по-некачествените, но по-евтини американски стоки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във